Misbrug af betalingskort

Den mest almindelige form for bedrageri på internettet er misbrug af betalingskort. Ofte opdager man det først, når banken har spærret kortet på grund af mistænkelige transaktioner.

Kriminelle kan få fat i betalingskortoplysninger på mange forskellige måder. Det er lige fra simpelt lommetyveri til hacking af databaser. Typisk foregår det ved, at man modtager en e-mail eller SMS, hvor afsenderen lader til at være en virksomhed eller organisation, som man har tillid til. Her opfordres man til at oplyse ens betalingskortoplysninger. Men disse mails og SMS’er er svindel, og oplysningerne på betalingskortet havner i de forkerte hænder.

En anden måde er via falske hjemmesider, der nemt kan forveksles med ægte webshops, hvor man anvender sine kortoplysninger til at købe varer/ydelser, som aldrig dukker op.

Kom misbrug i forkøbet

  • Besvar aldrig henvendelser via sms e-mails eller telefonopkald, der beder om kortoplysninger, betalingskortsoplysninger, NemID eller andre personlige informationer
  • Kig jævnligt på din bankkonto og tjek, om der er mistænkelige køb eller overførsler
  • Spær kortet straks, hvis der er tegn på svindel. 

Phishing

Kriminelle snyder folk til at oplyse deres betalingskortoplysninger, NemID eller andre log-in-oplysninger ved at sende en mail fra en troværdig afsender, fx en bank eller myndighed.

Smishing

Smishing er det samme som phishing, men i stedet for at forsøge at franarre oplysninger via e-mail, sker henvendelsen via SMS.

Vishing

Vishing er også det samme som phishing, men i stedet for e-mail eller SMS, sker henvendelsen via et telefonopkald.

Selvrisiko

Der er som udgangspunkt ingen selvrisiko i to tilfælde:

  • Hvis kortnummer og udløbsdato er blevet set af svindlere, som har brugt dem til at hæve penge på din konto eller købe varer over nettet
  • Hvis kortet bliver stjålet og brugt uden pinkode.

Det er typisk kortudstederen, der dækker tabet. Det er dog et krav, at du kontakter dem hurtigst muligt efter du har opdaget, at kortet er væk eller misbrugt.

Heldigvis er misbrug af betalingskort et område, hvor man holdes økonomisk skadesfri i de fleste tilfælde.
DKR

Ingen dækning

Du hæfter selv for hele beløbet, hvis du selv har oplyst pinkoden til den person, der har misbrugt kortet, og du vidste eller burde have forudset, at der var en risiko for misbrug.

Læs mere om selvrisiko på forbrug.dk

Hacking

It-kriminelle stjæler kortoplysninger fra virksomheder, hvor man har brugt sit betalingskort. Det kan både være fra almindelige butikker og internetforretninger.

Skimming

Kriminelle sætter en falsk front på hæveautomater. Den kopierer oplysningerne fra de betalingskort, som bruges i automaten. 

Pharming

Kriminelle opretter falske netbutikker, som kan forveksles med ægte. På den måde får de adgang til kreditkortoplysninger, hvis man indtaster sine oplysninger for at købe noget på siden.

Spær kortet straks

ved at ringe til Nets på 44 89 29 29, hvis det er misbrugt.

Du kan også gøre det på netbank eller ved at ringe til banken.

Anmeld det til politiet

Anmeld det digitalt, hvis dit betalingskort er blevet misbrugt.

Materialer