Sidste skoledag

Forældrene har en rolle i planlægningen af sidste skoledag. Når aktiviteterne på skolen er forbi, er ansvaret for resten af dagen nemlig elevernes og forældrenes. Denne side er til forældre til unge, der snart har sidste skoledag i folkeskolen.

Sidste skoledag har sit udgangspunkt i skolen, og derfor foregår planlægningen af sidste skoledag i første omgang i skoleregi. Når aktiviteterne på skolen er forbi, er det dog en god idé at klassen har planlagt, hvad der så skal ske. Ansvaret for dette ligger hos eleverne og forældrene, med mindre at kommunen har tradition for at afholde aktiviteter på tværs af alle skoler. Læs om sidste skoledag på tværs af skoler her. 

Mange skoler har udviklet gode traditioner for, hvad der skal ske på sidste skoledag. Mange steder kaster eleverne karameller og spiller bold med lærerne, og udklædning er ofte en del af arrangementet. Eleverne i de ældste klasser ser tit frem til traditionerne, uanset deres omfang.  

Nogle af de unge har en forestilling om at drikke alkohol sidste skoledag, når aktiviteterne på skolen er forbi. Dog kan for meget alkohol føre til unødvendige konflikter, der i sjældne tilfælde ender med vold. Dette kan ødelægge dagen ikke kun for de involverede unge, men også for resten af klassen.

Tal med de unge

Forældrenes rolle før sidste skoledag 

Det er almindeligt, at forældrene deltager i planlægningen af sidste skoledag sammen med de unge. Det er vigtigt at tale med de unge om deres ønsker og forventninger til dagen og sikre, at de deltager aktivt i planlægningen. Når de unge er med til at forme dagen, har de nemmere ved at tage ansvar og sørge for, at det bliver en god fælles oplevelse for alle i klassen.  

Tal med de unge om: 

  • Hvordan man kan gøre sidste skoledag til en fælles dag og aften på hele klassens præmisser. 
  • Hvor meget alkohol (hvor mange genstande) man kan drikke, før man bliver beruset.
  • Hvilken betydning det har, at man spiser - og hvad man spiser - når man indtager alkohol.
  • At passe på sig selv og kammeraterne.
  • At hjælpe hinanden og tage ansvar, så ingen gør noget dumt.
  • At følges, så ingen går alene, når de skal hjem. 
  • At have mobilen på sig, så I kan komme i kontakt med hinanden.
  • At det okay at kontakte forældrene, hvis man har brug for hjælp.

Sørg for, at forældregruppen sammen laver klare aftaler. Det kan f.eks. handle om aktiviteter på dagen, hvilke voksne der er til stede for at give omsorg og uddele vand, regler om alkohol, samt hvor og hvornår de unge bevæger sig rundt. Klare aftaler skaber større tryghed for både de unge og deres forældre.

Privat fest om aftenen 

Hvis I holder en privat fest, er det en god idé kun at invitere afgangseleverne til festen. Det kan enten være hele klassen eller hele årgangen, som inviteres med til festen.  

Gæster uden for skolen kan have en anden dagsorden. Her kan forældrene hjælpe med at sortere lidt i gæstelisten. Tal også med de unge om, hvordan de kan hjælpe hinanden med at undgå uønskede gæster. Beskeder via sociale medier eller synlighed på Snapkortet kan nemlig hurtigt udvide antallet af gæster, og det er svært for en ung at afvise eller styre adgangen til en fest.  

Uanset hvor der holdes fest er det en god idé, at der er voksne til stede i nærheden. Som forælder kan du hjælpe hvis der f.eks. er noget der går skævt, eller hvis de unge har brug for hjælp til at holde uønskede gæster ude. 

Salg og udskænkning

  • Det er ulovligt at sælge alkohol til unge under 16. Overtrædelse af loven straffes med bøde.
  • Man skal være 18 år for at købe alkohol med en styrke på 16,5 vol.% eller mere.
  • I restaurationer, diskoteker mv. er det forbudt at servere alkohol for personer under 18. Overtrædelse straffes med bøde både til den der serverer, og til dem der drikker og køber det.
  • Restaurationerne har pligt til at skilte med forbuddet, og de har også pligt til at kunne servere alkoholfrie drikke som sodavand, alkoholfrit øl eller kaffe.
Celine Jarlskov
Videnskonsulent